Hvad er Petnat vin? Pétillant Naturel, bondevin, champagne?

Hvad er Petnat? Petnat er en forkortelse af udtrykket "Pétillant Naturel", men bliver næsten altid omtalt som Pet-Nat. Petnat, på trods af det lidt 'funky' udtryk og på trods af at petnat vine er begyndt at poppe op flere og flere steder, så er det langt fra et ny metode at lave vin på! Petnat produktion er faktisk fra før Champagne tiden. Men er Petnat og Champagne så ens? Nej, ud over at Champagne selvfølgelig kun må dyrkes i et geografisk bestemt område, så er der faktisk også andre ting der adskiller Petnat fra Champagne.

Saccomani familien - Piacenza Italien

Petnat er produceret via metoden kendt under navnet "méthode ancestral". Méthode ancestral er også kendt som den landlige/bondske metode. Det er en billig, men meget ukontrollerbar metode at producere mousserende vin på. Den primære fermentering bliver stoppet inden den er færdig, hvor den sekundere fermentering foregår i flasken selv, indtil at gærcellerne har nedbrudt sukkerresterne. Denne proces skaber så en reaktion i Petnat vinen, som danner kuldioxid, og derved skaber de naturlige lette bobler. Det vigtigste at nævne i denne proces er, at der ikke er tilsat nogen "dosage",ekstra sukker, før at proppen bliver sat i, for at skabe denne reaktion. Det er typisk set i Champagne, da klimaet i Champagne området er køligere, og derfor har druerne svært ved at modne. For at undgå en syrlig smag, fra den manglende modning, så tilsætter de "dosage" i produktionen. En Petnat gennemgår derfor heller ikke at blive "Disgorged", som er en process for at fjerne deposit i vinen. Oftest er petnat vin heller ikke filtreret og det giver derfor vinene noget mere kant.

Men uden ekstra sukker, som i Champagne, er Petnat så ikke surt?

Nej, faktisk ikke. I hvertfald ikke vores Petnat! Petnat er faktisk oftest søde. De Petnat vi har, har opnået en perfekt modning af druen, som skaber en naturlig sødme. Petnat har dog generelt et lavere alkohol niveau. Fornemmelsen af en Petnat er meget let og perlende. Vores Petnat er alle tørre, vores hvidvins Petnat er sødere i udtrykket.

Kan en Petnat godt holde sig længe?

Ja, en Petnat kan faktisk godt have godt af at ligge i nogle år i flasken. Petnat er typisk ret 'cloudy', hvilket vi synes er spændende. Det giver vinen et mere råt og levende udtryk. Siden hele produktionen af Petnat er naturlig, så reflekterer en Petnat tydeligt terroir, som den kommer fra og samtidig reflekterer den også vindbondens talent, da det kræver noget ekspertise for at kunne kontrollere processen.

Du har mulighed for at tage et kig nærmere på vores Petnat vine. Vi har to hvide, nemlig Marielouise og Monterosso Val D'arda. Marielouse fra Saccomani i Piacenza Italien har en dejlig frugtig smag. Marielouise er lidt til den tørre side. Vi synes, at Marielouise er ganske blid og afrundet i smagen med hints af både lyse bær, hyben og citrus. Perfekt til en varm sommerdag, hvor der er tændt op i grillen, eller til en fredag aften i sofaen efter en tung aftensmad. Det er en Petnat der også sagtens kunne gå i stedet for andre bobler! Marielouise er en rigtig "jeg skal ikke være fuld i dag" Petnat, da man, før man ved af det, har drukket fire glas. Marielouise fra Saccomani er helt klart en vin vi kan anbefale!

Klik her for at se nærmere på Marielouise fra Saccomani

Marielouise - Saccomani

Monterosso Val D'arda fra Saccomani i Piacenza Italien er en lidt mere spændende Petnat, på nogle punkter. Den skal have lidt mere kærlighed end Marielouise, for at opnå dens optimale niveau. Det kræver at den er dejlig kold når den åbnes og at den minimum står åben i 32-46 minutter. Den har utrolig meget duft og en dejlig smag, som får lov at åbne sig op når den har stået lidt. Monterosso Val D'arda skal have sin tid, da det er en stædig Petnat, som ikke giver ved døren. Monterosso Val D'arda har brug for lige at 'vågne' stille og roligt, for ellers så bliver det en lidt skuffende oplevelse for jer begge. Gode ting tager tid og hvis man er god ved denne Petnat, så giver Monterosso dig massere af kærlighed retur.

Klik her for at se nærmere på Monterosso Val D'arda fra Saccomani

Monterosso Val D'arda petnat - Saccomani

Petnat vine kommer ikke kun i hvide versioner, men vi har faktisk også en rød Petnat! Gutturnio også fra Saccomani i Piacenza Italien. Det er en super spændende rød petnat vin. Gutturnio er ret krydret og der er meget smag i denne! De perlende bobler gør Gutturnio meget let at drikke. Gutturnio giver et frisk pust til den klassiske rødvin. Den er lavet på 60% barbera og 40% croatina og den er altid til at regne med. Det eneste der kan dele vandene ved Gutturnio er selvfølgelig boblerne. Vi synes det var lidt spøjst til at starte med, men allerede efter første tår var vi solgt! Gutturnio er super spændende og kan gå til klassiske kødretter og vil være eminent til de helt tunge retter, da boblerne i Petnat'en gør det meget lettere. Med Gutturnio fra Saccomani får du derfor ikke "tungt med tungt" på. Gutturnio er en petnat vi helt sikkert kan anbefale til alle(pånær dem der ikke kan lide bobler, selvfølgelig).

Klik her for at se nærmere på Gutturnio fra Saccomani

Gutturnio DOC rød petnat vin - Saccomani Piacenza Italien

Klik her for at se vores andre vine

Saccomani vine - Italien Piacenza - Nescio.dk 7 rows, 7 radku, alle vine, nescio.dk, naturvin, Tjekkiet, FIlip Nagy og Hanza.